Edu valem = usu + motiveeri + tegutse

Shokkin Group

Suured teod 2020 auhinnad on jagatud. Nüüd, pea kuu aega hiljem, on õige aeg rääkida tunnustust pälvinutega nende minevikust, olevikust ja tulevikust. 

 

Mis te arvate, millepärast just teie žüriile silma jäite?

Shokkin Group

                             Shokkin Group (Foto: Mathias Kangur)

Maria Kazlovskaya (Tallinna aasta noorsootöötaja): mina arvan, et eelkõige pühendunud suhtumine töösse, kuna tegelen noorsootöö valdkonnas juba 11. aastat järjest. Arvatavasti ka 2020. aasta jooksul teostatud noortele suunatud mitmekülgne tegevus. See oli tõesti üks väga eriline aasta, mis tõi väljakutsete kõrval endaga kaasa ka väga palju põnevaid võimalusi.

Shokkin Group (Tallinna aasta noorteühendus): meie arvates jäi silma fakt, et me oleme mitmekesine noorteühing ja meie liikmed tegutsesid paljudes projektides – korraldasid noorteüritusi, koolitasid noorsootöötajaid ja noori, toetasid linna noorteühinguid ja noortekeskusi, töötasid noortelaagrites ja korraldasid noorteõhtuid. Kui meie tavapärane tegevus on seotud rahvusvaheliste projektidega, siis sel aastal keskendusime just Tallinnale ning rahvusvahelistele e-tegevustele, mistõttu olid meie tegevused ka rohkem nähtavad. Noorteühingu töös proovime alati leida uudseid lähenemisi, kas siis proovida esimestena luua tänavabrändi (MessageWear), katsetada põgenemistubadega (Critical Escape) või graafilise visualiseerimisega (Markers). Näiteks eelmisel aastal me tegime ka virtuaalse põgenemistoa, mida leiab et.shokkin.org veebilehelt. 

Youth English Club (Tallinna noorte suured teod): me arvame, et idee ainulaadsusega. Muidugi pole see ainuke inglise keele klubi, aga peamine idee oli ühendada vene ja eesti keelt kõnelevaid noori, sest see on harv nähtus. Muidugi ka fakt, et meil võttis ligikaudu 4 kuud, et saada klubisse 30 liiget.

Jevgenia Zovmer (Tallinna aasta noorsootöötaja kategooria äramärgitu): aasta oli täis erinevaid takistusi, kuid ka sündmusterohke ja uute väljakutsetega. See aasta pani mind mugavustsoonist välja tulema ja palju uut õppima. Niisiis astusin ülikooli ja kohtusin erinevate noortega, kelle initsiatiivi toetasin. Arvan, et tulin kõikide väljakutsetega toime ja žüriile ei jäänud märkamata, et suhtun oma töösse kogu südamega. Olen neile selle eest väga tänulik, sest see on nii tähtis, kui tööd, mida sa teed, märgatakse ja hinnatakse.

 

Mida tähendab teie jaoks saadud tunnustus?

Maria Kazlovskaja

Maria Kazlovskaja (Foto: Mathias Kangur)

Maria Kazlovskaya: eelkõige seda, et olen õigel Teel. Usun, et igal inimesel on oma suure tähega Tee, lihtsalt teinekord läheb natuke aega selle leidmisega, aga kui ennast kuulata, siis see on täiesti võimalik. Samas isiklikult minu jaoks näitab see ka seda, et meie valdkonna inimesed on tähelepanelikud, hoolivad ning märkavad, mida teised teevad.

Shokkin Group: see on väga hea tunne, et saime tunnustust just sellisel väljakutseterohkel aastal. See tiitel kinnitab meie tööd. Eelnevalt oli meil rõõm saada aastal 2012 väike tegu tunnustus graffiti festivali eest, 2018. aastal sai aasta noorsootöötaja tiitli meie liige Anna Zavolner ja sel aastal meie liige Maria Kazlovskaja. See näitab, et meie pühendumus aitab kasvada meie liikmetel ja nende kaudu kasvab ka organisatsioon. See annab meile motivatsiooni jätkata uue energiaga 2021. aastal ja kaasata rohkem noori. Oleme uhked saada tunnustatud ja jagada seda meie liikmetega.   

Youth English Club see tähendab palju meie jaoks. See annab meile arusaama, et samm, mida me tegime – ühendada kaks kogukonda – oli suurema mõjuga, kui me oodata oskasime. See andis meile rohkem enesekindlust liikuda projektiga edasi ja teha tõeline plaan meie organisatsiooni jaoks. Me oleme väga tänulikud selle tunnustuse eest ja avaldame ka tänu žüriile.

Jevgenia Zovmer: et ma olen seal, kus pean ja teen kõike õigesti. See motiveerib mind saavutama veel paremaid tulemusi, arendama ennast, panustama koos noortega ühiskonda ja muidugi ka tegema suuri tegusid.

 

 

Mida peate enda eelmise aasta suurimaks õnnestumiseks?

Jevgenia Zovmer (foto: erakogu)

Jevgenia Zovmer (foto: erakogu)

Maria Kazlovskaya: vaatamata kõigile väljakutsetele oli võimalik tegutseda nii paljudes ägedates algatustes ja luua uusi võimalusi. 

Shokkin Group: tooks välja kolm projekti. Game On – mille raames me väljastasime 4 lauamängu erinevates keeltes ning saime head tagasisidet noorsootöötajatelt ja õpetajatelt igalt poolt Euroopast. Gamechangers 2.0 – hariduslik programm, mida meil õnnestus e-programmiks muuta ja läbi viia. Ja meie lemmik 2020. aastal on kindlasti Hoodie Cyphers – mis oli suurim projekt päris elus, kus meie liikmed korraldasid koostöös linna noorsootöötajatega tantsuvõistlusi erinevates skeitparkides. Hoodie Cyphers tõi tagasi Shokkin tänavakultuuri vaimu, millega me 2011. aastal alustasime.

Jevgenia Zovmer: et mul oli võimalus end proovile panna milleski uues, õppida uusi oskusi ja leida aasta läbi teatud tingimustes võimalusi jätkata noorsootöö tegemist, toetada ja motiveerida noori ideede elluviimiseks. Olen nii uhke, et meie Kesklinna Noortekeskuse noored said Tallinna noorte suured teod auhinna. Meie kallid noored Noorte Inglise Klubist (YEC) on nüüd meie suurepärane eeskuju: kui sul on idee, pead uskuma edusse ja tegutsema ning sul õnnestub kõik.

 

Mis hoiab teid tegutsemas ehk mis teid motiveerib/inspireerib?

Maria Kazlovskaya: mind motiveerivad noored, noorsootöö mitmekülgsus ning et ma tunnen ja näen, kuidas minu tegevus toob teistele midagi arendavat ja kasulikku. Lisaks, et iga tööpäev on eriline, pidevalt õpib midagi uut ning samas on ka võimalus seda kõike rakendada ja jagada teistega.

Shokkin Group: motiveerime teineteist. Kui sa näed, et teised liikmed arendavad ja panevad end proovile koordinaatori või koolitajana ning neil see õnnestub, siis see julgustab ka sind proovima midagi uut. Meil on ka päris suur koostöövõrgustik noorteühendustega teistest riikidest, kelle projektid ja kogemused on tihti inspireerivad näited. 

Youth English Club: kõige inspireerivam on, kui me näeme, et osalejatel on omavahel põnev rääkida ja suhelda – nii venelastel kui eestlastel. ka on inspereeriv, kui meid märgatakse ning kui ühendame eestlasi ja venelasi ning inimesed leiavad meie klubist uusi sõpru.

Jevgenia Zovmer: noored! Kui me koos teeme midagi kasulikku ja see õnnestub nii nagu planeeritud, siis see annab mulle nii palju häid emotsioone ning tahaks neid veel ja veel saada. Samuti inspireerib ka see, et noorsootöö on nii mitmekesine ja pakub nii palju erinevaid võimalusi.

Youth English Club

                           Youth English Club (Foto: Mathias Kangur)

Mida toob teile 2021. aasta? Millised on teie plaanid?

Maria Kazlovskaya: loodan, et midagi toredat ja põnevat 🙂 Aga tegelikult plaane on päris palju ja mina usun, et aasta 2021. toob endaga kaasa erinevaid uusi algatusi, võimalusi, projekte, üritusi, ägedat koostööd ning muud huvitavat. Oleks tõesti väga tore, kui saaks edaspidi füüsilist kontakti omades tegutseda, et meie ümber olev olukord seda lubaks, aga samas olen valmis erinevateks olukordadeks ja loodan parimat.    

Shokkin Group: loodetavasti toob aasta palju rahvusvahelisi projekte ja me saame pakkuda paljudele noortele võimalust avastada maailma läbi noortevahetuste ning inspireerida noorsoo- ja haridustöötajaid läbi koolituste. Juba on töös mitu projekti, mille raames loome lauamänge ja põgenemistubasid juurde ning hakkame neid rohkem jagama. Kevadel ja suvel loodame korraldada veel tantsuüritusi noortele. Plaanis on kindlasti korraldada suur liikmete kokkutulek päris elus ja pidutseda ning tähistada meie 10. sünnipäeva. 

Youth English Club hoolimata probleemidest, mida me praegu koroonaviiruse pandeemia tõttu kogeme, oleme kuue kuu jooksul suutnud oma projekti viia üsna muljetavaldava suuruseni nii et praegu me püüame hoida kasvutempot ja luua veelgi rohkem üritusi, aga ka meie noorte meedia jaoks palju contenti – videoid, artikleid, topsid ja muid materjale. Seetõttu on meil alati rõõm näha uusi osalejaid ja autoreid!

Jevgenia Zovmer: plaane on palju – jätkata õpinguid ülikoolis, koostööd partneritega, osaleda ja korraldada koos noortega üritusi ja projekte, arendada noorsootööd kohalikul ja rahvusvahelisel tasandil ning palju muud. Kuid kõige tähtsam on muuta noortekeskus ja selle võimalused noortele veelgi kättesaadavamaks ja olla noortele alati toeks. 

 

Kus või millisena kujutate ennast/enda organisatsiooni ette 5 aasta pärast?

Shokkin Group: meie rahvusvaheline koostöövõrgustik on isegi suurem ja meil on tohutult palju kogemust erinevate mitteformaalsete projektidega ning et meie hariduslike mängude portfoolio kasvab ja neid mänge kasutatakse koolides ja noortekeskustes igal pool Eestis, Euroopas ja miks mitte maailmas. 

Youth English Club: meil on suured ambitsioonikad eesmärgid – tahame saada edukamaks noorteprojektiks. Tahaksime arendada nii offline kohtumisi, kus eesti ja vene noored saaksid omavahel suhelda kui ka meie noortemeediat. Ja loomulikult püüame saavutada oma peamist eesmärki – ületada lõhet eri kultuuride vahel vaatamata erinevatele keeltele.

Jevgenia Zovmer: ei oska täpsemalt öelda aga kindlasti noorsootöö valdkonnas.