Aasta noor vabatahtlik – Evelyn Kapp

Evelyn Kapp Tallinna noorsootöö tunnustuskonkursi auhinnagalal detsembris 2017. Foto autor Harry Tiits

Noor Tegija meediatiimi ajakirjanik Tereese Tammaru tegi juttu ühe eriti tubli ja aktiivse noorega – Evelyniga, kes pälvis 2017. aasta detsembris ka Tallinna aasta noore vabatahtliku tiitli. Evelyn Kapp tegutseb vabatahtlikuna Tallinna Keskraamatukogus, kus ta on abiks noortele dokfilmiõhtute korraldamisel, tegeleb raamatukogus lisaks Eesti Nerdfighter’ite ettevõtmisega ja osaleb mitmetes raamatukogude sisetöödes. 

Milles Sinu töö raamatukogus vabatahtlikuna seisneb?

Ma abistan raamatukogu väga erinevates tegevustes. Peamiselt korraldan ma koostöös muusikaosakonnaga Mondo dokfilmiõhtuid, mis toimuvad raamatukogus iga kuu eelviimasel teisipäeval. Lisaks tegelen ka igapäevaste töödega – näiteks, löön raamatutele kustutamistempleid sisse ja asetan tagastatud raamatuid riiulitesse.

Missuguseid teadmisi ja oskusi Sa oma vabatahtlikus töös vajad?

Vabatahtlikus töös on kõige olulisem järjepidevus. Lisaks on näiteks minu töös raamatukogus vaja teada täpset süsteemi, kuidas raamatuid katalogiseeritakse ja riiluitesse asetatakse. Teisi teadmisi saab omandada juba töö käigus. Filmiõhtute korraldamisel on oluline koostöö ja aktiivsus, et iga osapool teeks seda, mis on talle ülesandeks määratud.

Kui sul oleks võimalik minna kuskile töövarjuks, siis kuhu Sa läheksid?

Ma arvan, et mõne psühholoogi või suhtenõustaja juurde. Mulle meeldib inimesi aidata ja teha seda just vaimse poole pealt.

Milliseid teadmisi ja oskusi oled raamatukogus vabatahtlikuna töötades omandanud?

Ma tean, kuidas raamatuid katalogiseeritakse ning tunnen hästi raamatukogu tööd. Lisaks olen ma tänu filmiõhtute korraldamisele saanud palju teada erinevate kultuuride ja riikide kohta. Ma usun, et olen seda tööd tehes saanud ka palju julgemaks.

Millisena näed vabatahtliku töö kasu teistele inimestele ja ühiskonnale?

Raamatukogu on oluline kultuuriasutus. Sealt saab palju ja väärtuslikku infot igasugustel teemadel. Kuna raamatukogutöötajatel on palju tööd, siis aitavad vabatahtlikud nende koormust vähendada. Seepärast tunnengi, et minu panus vabatahtliku tööna on kasulik nii teistele inimestele kui ka tegelikult ju ühiskonnale laiemalt. Vabatahtlikud aitavad raamatukogu töötajatel jõuda lihtsamini ja rohkemate inimesteni.

Evelyn Kapp Tallinna aasta noore vabatahtliku auhinda üle võtmas. Foto autor Harry Tiits

Evelyn Kapp Tallinna aasta noore vabatahtliku auhinda üle võtmas
Foto autor Harry Tiits

Missugused on aga vabatahtliku töö head ja halvad küljed?

Hea on see, et ise saab oma aega planeerida. Vabatahtlik tegevus toimub su enda vaba tahte alusel, mistõttu on sul ka rohkem vabadust. Seepärast on seda tööd tehes rohkem selline tunne, nagu sa päriselt aitaksid teisi. Ma arvan, et halb külg on ehk see, et selline töö võib olla ka ebastabiilne.

Kas Sulle meeldib töötada noortega? Miks?

Meeldib küll ja seepärast, et noored on ju meie tulevik ja see omakorda tähendab, et kui noortele õpetada elu tõelisi väärtusi ja tõdesid, on meie maailmal lootust saada paremaks ja koostöövalmivaks kohaks. Minu meelest on elus kõige tähtsam koostöö, kuid meie koolid õpetavad meile võistlemist ja konkureerimist. Seda, et sa pead teisi võtma kui oma vaenlast, mitte kui oma sõpra. Seda õpetab ka meile ühiskond, eelkõige muidugi majandussüsteem, kus on suur rõhk pandud konkureerimisele. Kuid ma usun, et see muutub, sest praegune olukord hävitaks ju peagi muidu meie kalli planeedi.

Mida muutis Su elus Tallinna noorsootöö tunnustuskonkursil aasta noore vabatahtliku tiitli võitmine?

Olen saanud rohkem tähelepanu ja mind on palju õnnitletud.

Mis on Sinu elu kõige suurem unistus?

Saada nn elutreeneriks või inspiratsioonikõnelejaks. Mu üks suurimaid eeskujusid on Ekhart Tolle, kes on minu meelest kõige sügavam inimene, kellest ma kunagi kuulnud olen. Temast õhkub sisemist rahu, mida ma pole kunagi kellegi teise juures näinud. Lisaks ka Janno Seeder, kes on väga positiivse hoiakuga ja avatud inimene. Ma tahaksin küll väga saada nende sarnaseks, aga samas olla siiski enda moodi ja aidata seeläbi ka teistel ennast leida.

Kui keegi küsiks Su käest, milline inimene Sa oled, siis kuidas vastaksid sellele?

Minus on olemas kõik maailma omadused ja see teeb mind väga vastandlikuks inimeseks. Olen viimastel aastatel märganud endal omadusi, mida ma ei arvanud endal olemas olevat, näiteks tugev kangekaelsus. Ma käitun peaaegu igas olukorras erinevalt, mis teeb minust kohaneja-tüüpi inimese. Ma tahan asjades minna sügavale ja see teeb mind kriitiliseks. Kuid minu põhiline loomus on pehme ja tundlik. Ma olen aus ja enamasti avatud, mis võib jätta minust mulje kui sinisilmsest inimesest, aga tegelikult ma lihtsalt usun headusesse ja armastuse sügavasse jõusse. Ma andestan kergelt ega pea pikka viha. Ma ei taha hoida pingeid eneses ja see teeb minust hingeliselt vabama inimese kui paljud teised. Vabadus on minu jaoks kõige olulisem.