Ragne Värk – hobikokast unistuste tööni

Ragne Värk. Foto Kerli Sosi
Ragne Värk. Foto Kerli Sosi

Tallinna spordi- ja noorsooamet korraldas 2009. aastal noorte retseptivõistluse, mille võiduretseptid koondati kokku noorte kokaraamatusse. Ragne Värk (30) oli üks nendest noortest hobikokkadest, kelle retseptid jõudsid ka sellesse kokaraamatusse. Praeguseks on Ragnest saanud nõutud kokk ja tema päevad on täis kõikvõimalikke toiduga seotud põnevaid tegemisi. Uurisime Ragnelt tema töö ja tegemiste kohta.

Võib vist öelda, et aastate jooksul on Sinu hobist saanud Su töö. Kuidas see kõik alguse sai?

Eks see kõik saigi alguse ju tegelikult sellest, et söögi tegemine, toit ja kõik sellega seonduv on kogu aeg olnud minu suur kirg ja armastus. Ma olen alati seda meelt, et kui midagi suure kire ja veendumusega teha, siis tulevad ka tulemused – mõnel varem, mõnel pisut hiljem.

Alustasin 2007. aastal oma toidublogi kirjutamisega, kuhu ma oma seebikarbist fotoaparaadiga toitudest pilte klõpsutasin ning enda parimaid retsepte ka teistega jagasin. Sellest hakkaski kõik pihta. Seejärel liitusin Rannamõisa meeskonnaga ja alustasin nende linnuliha blogi kirjutamisega. Olen siiamaani nendega igapäevaselt seotud nii retseptide kui ka turunduse poole pealt ning Rannamõisas oldud aja jooksul olen omandanud rohkelt kogemusi, kontakte ning päris palju ka ise oma töös juurde õppinud.

Sellest ajast alates olen seotud ka hästi paljude erinevate toiduprojektidega, nii toidufotograafia kui toidustilistika alal. Hobi kasvas mingil ajal suures osas minu tööks ning seetõttu loobusin oma tavakontoritööst.

2009. aastal osalesid Tallinna spordi- ja noorsooameti korraldatud retseptikonkursil. Kas ja kuidas mõjutas see Sinu tänaseid tegemisi?

Sel ajal oli mul mu blogi juba olemas ja mõned minu retseptidki erinevates väljaannetes ilmunud. Võib-olla just seetõttu oligi mul julgust konkursil osaleda. Kindlasti ei saa ma öelda, et just see konkurss andis tõuke toiduvalmistamisega edasi tegeleda, sest kirg kokanduse vastu oli mul tegelikult juba ammu olemas. Positiivse laengu andis see aga kindlasti.

Kuidas näeb välja Sinu tavaline töönädal?

Mulle meeldib minu töö juures see, et saan ise oma töögraafikut kujundada. Ma ei pea istuma üheksast viieni kuskil kinnises ruumis ning lugema minuteid tööpäeva lõpuni – mulle selline elustiil ei sobi. Lisaks on mu töös tähtis ka suhtlus ja mulle väga meeldib, et saan suhelda nii paljude erinevate inimestega.

Minu töönädal on aga suhteliselt tempokas. Ma ei suuda väga paigal püsida ning seetõttu pean kogu aeg midagi tegema. Tõusen iga päev suhteliselt vara, teen endale suure tassi kohvi ning panen päevaplaanid paika.

Ma olen seotud püsivalt mitme ettevõttega: aitan turundada üht pealinna kohvikut, kirjutan Rannamõisa linnuliha blogi ning haldan ka nende Facebooki lehte, lisaks teen toiduretsepte Farmi piimatööstusele.

Väga suure aja nõuab ka köögitoimetajana tegutsemine ajakirjas Maret, kus minu toimetamisel on suhteliselt mahukad köögileheküljed.

Lisaks püsiprojektidele on mul ka rohkelt teisi töid käsil: teen toidustilistikat, tegutsen toidufotograafina, toimetan kokaraamatutega jne. Ühesõnaga, põnevat tegevust jätkub ning laias laastus võib öelda, et minu nädal koosneb toidust, pildistamisest ning suures osas erinevatest tähtaegadest.

Mida positiivset oled Sa märganud laste ja noorte toitumisharjumuste juures?

Eks noorte toitumisharjumused saavad alguse eelkõige kodust. Minu arvates teatakse tänapäeval ikkagi suhteliselt palju tervisliku toitumise kohta ja seda teadvustatakse aina enam.

Ma näen seda kasvõi oma lapse pealt, kes tunneb ise huvi toidu valmistamise vastu ning eelistab valmistoitudele alati isetehtut.

Püüan ka oma last suhteliselt palju kokkamisse kaasata, sest isetehtud toit on ju alati kõige parem!

Mis on Sinu jaoks toidu valmistamisel ja uute retseptide väljatöötamisel kõige olulisem?

Mulle meeldib lihtsus. Toit ei tohiks minu arvates nõuda liiga palju aega. Toimetan köögis seepärast, et ma tõesti tahan seda teha, mitte et pean. Seetõttu on minu retseptid lihtsad ja kiired. Loomulikult on väga tähtis toidu tervislikkus, kuid toit peab ka hästi maitsema.

Retseptide koostamisel järgin ikka ka oma isusid ja soove. Mulle tohutult meeldib katsetada ja ennast proovile panna.

Sellest omadusest sündis ka minu viimane raamat «Paleo. Patuvabad koogid ja magustoidud», mille esimene trükk osteti poeriiulitelt kiiresti ära. Katsetasin ja kirjutasin sahtlisse hästi palju paleo-toitumisviisiga seotud magustoite ja kooke ning õige varsti oli neid juba ühe korraliku raamatu jagu olemas.

Kust ammutad inspiratsiooni?

Praegusel ajal ju infopuudust ei ole. Vaatan toidupilte nii raamatutest kui internetist. Käin inspiratsiooni ammutamiseks tihti ka väljas söömas. Mu mõtted on väga palju toiduteemade juures ning nii see inspiratsioon tekibki.

Milline on kõige põnevam toiduga seotud projekt, milles oled osalenud?

Mulle meeldib osaleda telereklaamide tegemiste juures toidustilistina. Võttepäevad on küll väsitavad, aga kogu see protsess on väga põnev ja nauditav.

Eelmise aasta lõpus tegime lõunasööki 300 inimesele. See oli kogemus omaette, mille ettevalmistused menüü lihvimiseks, maitsete testimisteks ja prooviõhtusöögiks algasid juba mitu kuud enne üritust.

Ragne Värk. Foto Kerli Sosi

Ragne Värk. Foto Kerli Sosi

Milline osa Su tööst Sulle kõige rohkem meeldib?

Ei ole midagi paremat kui pärast väsitavat ja rasket tööd hoida käes enda isiklikku kokaraamatut. Sel hetkel kaovad kohe kõik olnud mured, vaev ja unetud tunnid. Tegelikult meeldib mulle mu töö juures kõik.

Tõsi küll – nõusid võiks siiski keegi teine vahel mu eest pesta.

Kes on Sinu lemmik tuntud kokk, kellega sooviksid kohtuda?

Mulle meenub kohe Donna Hay. Ma ei oska öelda, kas oleksin temaga kohtumisest huvitatud, aga tema retseptid on mõnusalt lihtsad ja pakuvad palju inspiratsiooni. Teisena tuleb meelde Donal Skehan, kes on tuntud telekokana paljude poolehoiu võitnud.

Külasta ka Ragne toidublogi

Tutvu Ragne kokaraamatutega:

linnuliha Paleokoogid_kaaned_pisike(1) Paleo2_esikaas retseptisahtel kasitookapis

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga